Death in the clouds

DSC_0170Death in the Clouds (Flygande döden), utkom 1935 och handlar om ett mord som sker ombord på ett flygplan mellan Frankrike och England. Elva personer, däribland Hercule Poirot, sitter i första klass när man mot resans slut upptäcker att en av passagerarna, madame Giselle, är död. Utredningen blir ett samarbete mellan brittisk och fransk polis men med Poirot i spetsen naturligtvis. Mordet slås upp stort i pressen då offret var välkänt i finare kretsar – madame Giselle lånade nämligen ut pengar till socitetslejon benägna på spel. Om kunderna sedan inte kunde betala tillbaka kunde det ju hända att en och annan liten hemlighet slank ut. Offrets yrke verkar alltså ha betydelse och det är här som polisens ansträngningar koncentreras, i alla fall till en början. Hur som helst står det klart att en av passagerarna, eller någon ur personalen, har mördat madame Giselle genom att sticka henne med ett spetsigt föremål doppat i gift. Det märkliga är att ingen ombord har lagt märke till något eller knappt lämnat sina platser. Bland karaktärerna i boken är den enkla “frisörassistenten” Jane Grey den mest framträdande. Hon har på något sätt vunnit sin resa till franska Rivieran och hamnar brevid den stilige tandläkaren Norman Gale på planet. Både Grey och Gale kommer att assistera Poirot under utredningen. Bland övriga passagerare finns även två arkeologer, en deckarförfattare och två unga damer ur överklassen. Som vittnen i en mordutredning påverkas passagerarnas liv på olika sätt och handlingen utspelas både i London och Paris.

Innan jag hade hunnit läsa ut boken såg jag filmatiseringen med David Suchet från 1992 och visste alltså hur mordet gått till. Jag tycker alltid det är kul att se hur man tagit sig an uppgiften att göra om bok till TV så det gjorde inte så mycket. Avsnittet är något förenklat, man har bland annat tagit bort de personer som inte är så framträdande och gjort om Jane Grey från frisörassistent till flygvärdinna. Handlingen startar även redan i Paris vid en tennisturnering och inte på planet tillbaka till England.

Jag blev positivt överraskad av boken och gillade den verkligen. Det kändes ovanligt att en sådan central person som Jane Grey saknar “fina” förbindelser och försörjer sig själv. Gåtans lösning är riktigt finurligt uttänkt även om mördaren får lägga ner ett enormt arbete med att förbereda och utföra mordet.

2 reaktioner till “Death in the clouds”

    1. Den skiljer sig lite från vad man kanske förväntar sig av en traditionell Christie så även om man inte är såld på denna typ av böcker är den nog lätt att gilla. Skulle jag tro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *