Mord är lätt

DSC_0172“Mord är lätt om bara ingen misstänker en.” Miss Pinkertons virriga berättelse om att det går en mördare lös i hennes hemby får Luke Fitzwilliam undra om den rara gamla tanten verkligen har alla hemma. Samtalet äger rum i en tågkupé på väg till London och Luke, som precis återvänt till England efter en lång tjänstgöring utomlands, lyssnar med ett halvt öra. Miss Pinkerton är på väg till Scotland Yard för att delge dem sina observationer och Luke hoppas att de kommer vara vänliga mot henne där. Kanske finns det till och med en avdelning som bara tar hand om gamla damer som tror de ser mördare överallt. Dagen därpå råkar Luke se en dödsruna i tidningen. En miss Pinkerton har blivit överkörd i centrala London av en smitare. Han får en känsla av att det kanske låg något i den gamla damens berättelse ändå och vill undersöka saken lite närmare. Hans bäste vän Jimmy har lägligt nog en kusin i miss Pinkertons hemby som Luke kan bo hos, den vackra Bridget Conway. Hon är sekreterare åt byns storpamp som hon också är förlovad med. Under förevändning att han skriver en bok om folktro börjar Luke bekanta sig med invånarna. Det visar sig att det varit många dödsfall det senaste året. Bridget genomskådar Luke ganska omgående och tillsammans ger de sig ut på mördarjakt.

Jag gillar verkligen denna bok som kom ut 1939 och såg fram emot att se filmatiseringen från 2009. Tyvärr finns det nästan ingen likhet mellan bok och film. Benedict Cumberbatch gör en bra Luke Fitzwilliam men omständigheter, personer och till och med själva intrigen stämmer inte alls. Dessutom har man stuvat in miss Marple när hon i själva verket inte är med.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *