Mord i Mesopotamien

2013-12-08 00.20.22Mord i Mesopotamien (Murder in Mesopotamia) kom ut 1936 och är en av mina absoluta Christiefavoriter. Handlingen är förlagd till en brittisk/amerikansk arkeologisk expedition i Mesopotamien, ett historiskt område i nuvarande Irak. Historien börjar med att den engelska sjuksköterskan Amy Letheran, som just avslutat ett uppdrag i Bagdad, blir ombedd att ta hand om chefarkeologens fru som varit lite överspänd på sistone. Amy finner uppdraget lite diffust och får av sina engelska vänner höra ett och annat skvaller om sin patient, den vackra Louise Leidner. Hon är dock inte den som dömer på förhand men den så förnuftiga Amy märker att det råder en spänd stämning mellan expeditionsmedlemmarna och att Louise inte är så omtyckt. Syster Letheran får tids nog veta varför hon blivit anställd, fru Leidner lever nämligen i skräck efter att fått flera brev där hon hotats till livet. Det märkliga är att brevskrivaren utger sig för att vara hennes första man som varit död i nära 20 år samt att handstilen är mycket lik hennes egen. Varken Amy eller Eric Leidner tror på allvar att Louise är i verklig fara. Louise hittas dock död i sitt rum och det verkar som att ingen har kunnat begå mordet. Hercule Poirot råkar befinna sig i Bagdad och tillkallas av den brittiska polisen (området är vid denna tid brittiskt). Det står snart klart att fru Leidner inte mördats av någon främling utifrån.

Boken filmatiserades 2001 med David Suchet som Poirot  och som i de flesta Poirot-avsnitt har man hållit sig hyfsat nära boken. Dock får kapten Hastings vara med som farbror till en av de unga arkeologerna och i mitt tycke vinner historien på hans medverkan. I boken berättas allt av syster Letheran och jag kan tycka att hennes snusförnuftighet och rationella väsen kan gå en på nerverna. Hon refererar endast till olika vårdsituationer när hon drar paralleller till saker hon är med om och man undrar om sjuksköterska är hennes enda identitet. Jag undrar om Christie själv beundrar Amy eller att hon tycker att hon är något av en karikatyr. I filmen tonas hon ner rejält och blir bara en i expeditionen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *